fbpx

Blog

30 jaren Dutch dance in 3 x 45 MIN

acidhouse_big-1

De VPRO maakte de drieluik-docu  ‘30 jaar Dutch Dance’. De reden? Dit najaar is het precies 30 jaar geleden dat in Nederland de muziekstroming aan een opmars begon die zijn gelijke niet kent.

In het drieluik vertellen tientallen hoofdrolspelers van drie decennia dance gezamenlijk het verhaal, ondersteund met uniek archiefmateriaal. Van extravagante RoXY-feesten tot DJ Tiësto die eind jaren 90 zijn eerste tracks maakt op zijn zolderkamer.

  • Het eerste deel van ‘30 jaar Dutch Dance’ gaat over de pioniersjaren: van de kennismaking met het nieuwe fenomeen house in clubs tot de eerste illegale raves in verlaten loodsen en tunnels en van de invloed van de nieuwe partydrug xtc tot de eerste grote hits.
  • Het tweede deel vertelt het verhaal van de grote doorbraken, de opkomst van festivals, de commercialisering en het typisch Nederlandse fenomeen gabber.
  • Het derde deel wordt op zaterdag 3 november uitgezonden. In het laatste deel zien we hoe nieuwe stromingen binnen de dance bedacht worden en de verzakelijking doorzet. Een nieuwe generatie dj’s, organisaties en clubbers neemt het roer over en stuwt de populariteit van dance naar ongekende hoogte.

Bron: VPRO/NPO3