fbpx

Blog

Iedereen is FLIKKER

FLIKKER is op 30 september terug in De Marktkantine. Maar wat is Flikker precies? Is het alleen voor flikkers en potten of is iedereen welkom? Is het een statement tegen homofoben of een sensuele knipoog naar de beperkte denkers binnen de maatschappij? Kortom, wat is een Flikker? We maakten een marktwandeling met Micha a.k.a. Snorella WC a.k.a. initiatiefnemer van MEGA FLIKKER om deze antwoorden te ontfutselen. (Al was dat niet heel lastig want Micha had een tong als een squirtende waterval).

Hi Micha, leuk dat je even tijd hebt. Beginnend bij het begin, wat is Flikker en hoe is het ontstaan?

Flikker is mijn concept wat ik in 2012 eigenlijk heel random heb gelanceerd. Ik had een vriend, Sander, hij is grafisch ontwerper en woonde op Mallorca om zijn belastingschuld te ontduiken. Ik was destijds jarig en toen is Sander, via Duitsland vanwege belastingontduiking, naar Nederland gekomen om te werken. Aangekomen zei hij: “Sorry Mich, ik heb geen geld voor een cadeau maar wat wil je voor je verjaardag?” Ik zei: “Goed, dat maakt niet uit ik weet het. Ik wil dat je met een balpen op mijn arm tekent. Dat vind ik zo’n lekker gevoel.”

Dus Sander begint te tekenen, en we praten tussendoor er wordt wat gerookt etc. Na een uurtje is hij klaar en toen had ik eigenlijk pas de kans te kijken. Er stond dus, nou ongeveer zo groot als een wijsvinger, ‘Flikker’ op mijn arm… Ik had het hem niet gevraagd om dat te schrijven, híj is ermee gekomen. Ik keek ernaar en dacht: “Hmm, jaaa… Oke. Ja, dit ben ik wel.” Ik heb het toen de hele week keurig netjes overgetrokken en Sander zag dat. Hij maakte er dus, klik, een fotootje van en toen hij zijn eerste salaris had, lag prompt het eerste gedrukte Flikker shirtje op mijn mat. Grijs met magenta opdruk, echt bam. Geweldig.

In de Trut waar ik vrijwilligerswerk deed was het enorm populair. Mijn eerste collega vroeg: “Ho stop, waar heb je dat shirtje vandaan? Wil ik ook.” Collega nummer twee wilde ook, en collega nummer drie. Toen heeft het nog wel een jaartje of twee geduurd voordat ik de eerste batch liet drukken, maar ik ben ze daarna direct gaan verkopen uit een rolkoffertje bij het homomonument. Zo is het gegaan. Shirtjes verkopen uit de losse pols.

17499303_1394203990650034_7009898926955491015_n
17499193_1394248437312256_248830544667940695_n

En de feesten kwamen later?

Ja die kwamen later. Ik had net een relatie van zeven jaar achter de rug en wij vierden onze verjaardag altijd samen. 2014 was mijn eerste verjaardag in mijn eentje weer. Ik had helemáál geen zin om mijn verjaardag te vieren dus toen heb ik, op mijn verjaardag, het eerste Flikker feest georganiseerd in de OT301. Voor een goed feest moet je aanleiding en momentum hebben, plus mensen die het endorsen. Dat kwam toen allemaal samen.

Waarom heb je de naam Flikker aangehouden?

Dat gaat eigenlijk twee kanten op. Iedereen scheldt elkaar maar uit voor kankerhomo, kankerflikker en niemand staat erbij stil. Als je aan mij vraagt wat ik ben, dan ben ik een flikker. En met de naam wil ik niets provoceren, ik wil dat mensen eerst nadenken voordat ze iets zeggen. Want wie bepaalt dat flikker een scheldwoord is? Jij in jouw hoofd, of ik omdat ik gewoon een supertof t-shirt draag?

Daarnaast is er een vertaling die stamt uit de middeleeuwen voor het woord flikker en dat is ketellappers. Wanneer de ketel lek is, kun je er een lapje op doen en zo iemand heet dus een flikker. Die dichten de gaatjes dus… Nou ja, goed ook weer dubbelzinnig. Maar die flikker, flikte het wel. Dus wat is een flikker? Mensen roepen maar zonder te denken.

Zijn Flikker-feesten ook een statement tegen homofoben?

Dat vind ik lastig. Aan de ene kant heeft het natuurlijk wel iets activistisch en tegendraads. In de jaren 70 had je ook de ‘Rode Flikkers’, de communistische flikkers en dat waren Nijmeegse activisten. Feministen zeiden ook ‘flikker op’ tegen bepaalde politici dus er zit iets activistisch aan het woord. Het zal ook wel iets van commotie losmaken maar dat is prima Ik bedoel wie geeft er nou een feest dat Flikker heet? Maar aan de andere kant is het ook een grote knipoog. Een biertje wat Kaiser Kütlipp heet en dat je dus een Kütlipp aan je mond zet. Ja, als je daar niet om kan lachen dan kom je maar niet hoor. De samenleving is al zo bekrompen, dit feest blijft natuurlijk wel pure humor en theater.

Eigenlijk moet Flikker je triggeren om na te denken en jezelf in de spiegel aan te durven kijken. Waarom shockeert dit mij? Of hee de mensen zijn eigenlijk wel heel leuk, mijn vooroordelen kloppen helemaal niet. Of jeetje wat is die muziek verassend goed. Het feest ansicht is eigenlijk levenstheater waarin je jezelf ook herontdekt of misschien wel tegenkomt. Maar het blijft wel roze, sjeumig en gezellig. Het is in De Marktkantine dus hoe bedreigend kan het zijn toch? Dat je later tegen je vrienden zegt: “Ik ben nou ergens geweest, ik kan het gewoon niet uitleggen.” Dát wil ik graag creëren.

FACEBOOK EVENT