fbpx

Blog

Patrice Bäumel brengt Midnight Sun naar De Marktkantine

Patrice Baumel, een naam die al een tijdje als een buzz door Amsterdam gaat… je bent trending! Dit is grotendeels te danken aan de nieuwe golf van House die weer door begint te breken na een langdurige tijd van Amsterdamse tech-house. Wat is de reden voor deze grote opgang denk je?

Ik heb niet het idee dat ik ooit ben gehyped in mijn carrière, het is eerder een resultaat van jaren consistent uitvoeren en trouw blijven aan mezelf, niet met de menigte mee gaan en trends volgen. Geassocieerd worden met gerenommeerde industrie namen als Trouw, Kompakt en nu Balance helpt daar zeker bij, maar de focus is altijd op muziek, niet op marketing.

Wat heeft je geïnspireerd tot je nieuwe concept ‘Midnight Sun’?

Ik zat in het vliegtuig naar Londen naast een oudere Noorse man en we raakte aan de praat over de natuur. Hij vertelde me een verhaal over het fenomeen van de midnight sun – de zon die dag en nacht schijnt en nooit onder gaat gedurende de zomermaanden in het meest Noorse deel van Scandinavië. Volgens de man had het bijna  een psychedelisch effect op mensen. Op dat moment wist ik dat ik de juiste naam had voor mijn nacht.

De Marktkantine heeft altijd wat funky souls rond lopen, waarom is juist De Marktkantine een goede locatie voor jou, in je eigen mening?

Ik houd van de feng shui in grote zaal. Het heeft precies het juiste formaat, geluid en lay-out voor een grote nacht. Het team dat hier werkt is geweldig, het zijn een van de meest gastvrije mensen waar ik ooit mee heb gewerkt, ze zorgen altijd erg goed voor me. Ik vind het ook geweldig hoe bescheiden leuk het publiek altijd is.

img183large

Na het grote succes en het draaien van je eigen sets, die van Roman Flugel en Mind Against in de eerste editie, naar wie kijk je naar uit om uit te nodigen voor volgende edities in de toekomst?

Ik ben natuurlijk ontzettend opgewonden dat mijn persoonlijke helden Hot Chip mee doen deze editie. Zij zijn verantwoordelijk voor een paar van mijn beste festivalmomenten ooit. Hun Sunset set op Melt festival vele jaren geleden zal me altijd bij blijven, puur geluk was dat. Dat Mattheis een liveshow gaat doen is de kers op de taart – Ik denk dat hij al jaren een van de grootste talenten in de Nederlandse elektronische muziek scene is en hij begint nu ook internationaal stappen te maken. Wat daarna komt? Wie weet wat de toekomst brengt. Het boeken van grote internationale artiesten wordt een steeds moeilijke proces, ieder promoter lijkt wel te jagen op dezelfde namen in de hoop een balans te vinden in het verkopen van veel tickets en het bieden van goede kwaliteit muziek. Ik heb een wenslijst met een paar artiesten waar ik echt in geloof, laten we zien waar dit op uit draait in de komende maanden.

Kun je ons iets vertellen over je creatieve productie proces? Heb je rituelen of gewoontes die je doet voordat je start met het produceren of editen van een nieuwe track/remix?

Niet echt. Voor ik de studio in ga heb ik altijd een goede nachtrust nodig, om de creatieve juices te laten stromen. Ik sta mezelf de vrijheid toe om geen werk te doen op dagen dat ik me niet 100% voel, dan ga ik voor een lange wandeling met de hond of iets anders doen wat me voedt en me oplaadt. Wanneer ik met een track begin zoek ik altijd eerst naar een dominant en makkelijk te herkennen element, iets wat de track laat knallen en wat er uit springt. Dat is het belangrijkste ingredient voor een hit, anders zullen mensen het moeilijk vinden de track te herinneren. Daarnaast moet de track een verhaal vertellen, er moet een suspense in zitten, een explosie en release. Ik heb het nooit geforceerd maar altijd geprobeerd om de muziek  zichzelf te laten schrijven en go with the flow, goed gebruik maken van ieder klein accent dat interessant klinkt.

Heb je nog nieuws professioneel of persoonlijk dat je met ons wil delen?

Ik heb een erg drukke periode van muziek maken en releasen achter de rug, misschien wel het de drukste periode van m’n leven. Op dit moment ben ik vooral veel aan het touren en blijf ik zoeken naar goud in de studio. Eerlijk werk is waar ik van houd. Ik vertrek naar Mexico voor een paar nieuwe gigs en zal op tijd weer terug zijn voor Midnight Sun. Op het gebied van releases komt er een nieuwe remix aan die ik samen met Steve Reich’s heb gemaakt “Drummin”. Het is een ‘all-drums peaktime banger’ wat erg leuk is om uit te spelen.

Detroit Chicago, Berlin, Manchester, Napels… welk om welk genre zal Amsterdam in de toekomst bekend staan? 

Net als in London, is Amsterdam te multicultureel om aan een geluid te binden. Ik denk dat het in de aard van een haven en handel stad ligt om open te zijn voor verschillende invloeden. Ik zie niet een duidelijke dominante invloed zoals Berghain in Berlijn die de macht hebben om een hele scene in een monoculture the veranderen, en dat is iets goeds.

Welk liedje blijft vaak in je hoofd hangen?

De slechte, super aanstekelijke mainstream radio liedjes die ze altijd in supermarkten draaien. Vooral de liedjes die iedereen leuk vindt om te haten – Spin Doctors, Shania Twain. Blijft dagen in m’n hoofd hangen! Muziek is machtig spul.

Als je geen DJ/producers was, wat voor soort werk zou je dan graag doen?

Ik denk dat ik architect zou zijn. Ik houd er van om dingen te maken en ik zie mezelf in de toekomst ook zoiets doen, naast produceren en DJ’en. Ik zou ook graag werk doen als een soort visueel artiest.

img373large