fbpx

Blog

Nacht voor de Nacht

nvdn2019-kv-screen-1920x1080

Zaterdag 23 februari organiseert Stichting N8BM A’DAM voor de derde keer Nacht voor de Nacht. Tijdens dit jaarlijkse stadsbrede clubfestival, waar vrijwel alle Amsterdamse clubs bij betrokken zijn, vraagt de stichting dit jaar aandacht voor de groeiende druk op het vrijzinnige en diverse nachtleven in Amsterdam.

Met een campagne en een talkshow in de vooravond van Nacht voor de Nacht, trapt Stichting N8BM A’DAM een periode af waarin zij strijden tegen verdere verdringing van nachtcultuur in Amsterdam. De stichting gaat zich niet alleen mengen in de discussie rondom ruimtegebrek in de stad, maar neemt ook initiatief in het werken aan oplossingen.

Wat is er aan de hand?
Amsterdam groeit razendsnel en de kapitale markt bepaalt steeds meer hoe de stad eruit ziet. Met name initiatieven die die niet door winst worden gedreven zijn de dupe, met als meest recente voorbeeld de sluiting van vrijplaats ADM.

De nacht is niet alleen een ontmoetingsplek, de nacht zorgt ook voor inspiratie. Het biedt ruimte voor experiment, talentontwikkeling en kruisbestuiving tussen verschillende kunst- en uitingsvormen. Amsterdam heeft een rijk aanbod clubs, festivals en platformen die tot de wereldtop behoren.

Daarnaast is er in de stad een levendige gemeenschap van clubbers, artiesten, organisatoren en kunstenaars en alle anderen die de nacht maken tot wat het nu is. Zij kunnen zich ontwikkelen in de rafelranden en doorgroeien naar de vele culturele instituten in Amsterdam.

Dit gezonde ecosysteem waarin een veelzijdig nachtleven tot bloei kan komen, wordt door de huidige ontwikkelingen verstoord. De diversiteit van het nachtelijk aanbod wordt aangetast, met als gevolg dat de monocultuur in de stad groeit. En dat beïnvloedt ook de stad, die op cultureel, sociaal, maatschappelijk en economische gronden profiteert van een levendig nachtleven.

Kortom: de tijd dringt om de toekomst van nachtcultuur in Amsterdam serieus te nemen.

Talkshow
Om de stad veelzijdig te houden en tegenwicht te bieden aan commercialisering, moet Amsterdam de ruimte voor nachtcultuur beschermen. Maar hoe doe je dat? Die vraag staat centraal tijdens de Nachttafel in Radio Radio in de vooravond van Nacht voor de Nacht.  Te gast zijn Touria Meliani (wethouder kunst & cultuur), Martijn Braamhaar (directeur Bureau Broedplaatsen), Liese Kingma (Clubcommission Berlin) en Sannae (X3). Moderator is Eelco Couvreur (DJBroadcast).

‘Hold the night tight’
Voor Nacht voor de Nacht 2019 presenteert Stichting N8BM A’DAM samen met Patta de campagne ‘Hold the night tight’ — de boodschap die de stichting samen met de nachtelijke gemeenschap zal uitdragen. Hiervoor heeft Patta een shirt ontworpen die de komende tijd op straat en in de club terug is te zien.

Over Nacht voor de Nacht
Nacht voor de Nacht is het jaarlijks terugkerend clubfestival van Stichting N8BM A’DAM dat nachtcultuur verbindt en promoot. Met een passe-partout van €15 kun je in één nacht alle 25 deelnemende clubs bezoeken. Ook kan er in 11 restaurants (waaronder Ron’s Gastrobar, Stork, Caron en Jacobz) tot 03:00 ‘s nachts gedineerd worden.

De Marktkantine is ook onderdeel van Nacht voor de Nacht met het event He.She.They w/ Maya Jane Coles, Carlos Valdes, Samuel Deep.

Meer info over Nacht voor de Nacht vind je hier.

Bron: Stichting N8BM A’dam