fbpx

Blog

Een Marktwandeling met Miss Melera

Miss Melera is terug in De Marktkantine! Na een succesvolle ‘All Night Long’ vorig jaar oktober, neemt ze aankomende zaterdag De Marktkantine over met haar eigen concept Colourizon. Ondanks haar overvolle reisschema, nachten in de studio en drukke bestaan als dj, heeft ze tijd gevonden om met ons te praten. We liepen een rondje over het Food Center Amsterdam om te praten over haar passie voor muziek, haar carrière en natuurlijk Colourizon.

Hoe ben je in aanraking gekomen met electronische muziek? Welk moment vertegenwoordigt voor jou deze ontmoeting?

Toen ik jong was, was ik altijd al meer geïnteresseerd in dance en elektronische muziek dan bijvoorbeeld Hip Hop of andere muziek. Op vakantie in Italië leerde ik iemand kennen die een cassette tape bij zich had met daarop een opgenomen dj-set van zichzelf. Dat was mijn eerste kennismaking met mixen, ik was op slag verliefd. Eenmaal thuis ben ik zelf begonnen.

Met welk genre?

Mijn eerste plaat die ik kocht was van Tiësto – Theme from Norefjell in 2002. Ik ben begonnen met trance en later heb ik ook techno gedraaid. Trance werd er in die tijd namelijk niet mooier op en ik was zoekende. Stevige techno bracht me na een paar jaar ook niet meer wat ik zocht. Ik miste iets warms of melodieus en ondanks je met de tijd en muziek mee verandert, heb ik het gevoel dat ik al jaren in een vertrouwde hoek zit. Dat voelt goed.

Inspiratie kan uit veel verschillende hoeken komen, soms onverwachts. Wat/wie was jouw eerste inspiratiebron voor het leven dat je nu leeft?

Toch weer de jongen die zijn cassette mee had naar Italië, dat is echt een eerste inspiratie geweest voor wat ik nu doe.

En op dit moment?

Er zijn verschillende dingen waar ik inspiratie uit haal en dat hoeft niet alleen muziek te zijn. Ook de mensen om me heen, vrienden of familie. Ik ben visueel ingesteld dus dat is ook zeker iets wat me kan inspireren. Het vele reizen van de laatste tijd en andere culturen. Ik ben nieuwsgierig naar mensen en hun achtergrond.

MISSMILERA_209

Foto credits: Patrick Mordi

Kun je ons iets vertellen over het creatieve proces tijdens het produceren? Heb je rituelen/gewoontes die je doet voor elke studio sessie?

Het gaat vooral op gevoel. Ik kan het misschien ook niet anders. Ik moet gewoon gaan zitten en kijken wat er uit komt. Het gaat soms om toeval, ik heb geen plan of idee voordat ik begin. Het is vooral veel proberen, doen, doorgaan en terug luisteren of er iets bruikbaars tussen zit. Je hoeft niet perse alles te weten van muziek. Ik kan geen noten lezen of een instrument bespelen, maar met mijn gehoor is niks mis. In principe moet je gewoon luisteren. Er is voor mij dan ook niet echt een standaard proces. Ik ga vaak op m’n intuïtie af.. vrouwelijke intuïtie speelt zeker rol in alles wat ik doe, dus ook tijdens muziek maken 😉 .

Hoe is Colourizon ontstaan en hoe ben je tot die naam gekomen?

Colourizon is 3,5 jaar geleden begonnen als een radio show. Ik werd door Proton Radio in Amerika gevraagd een maandelijkse show te hosten. Zo ontstond de naam en het idee erachter. Colourizon laat twee woorden samen smelten. Kleur en de horizon. Deze twee woorden komen terug in veel dingen ik doe. 

Kijk om je heen, open je ogen en verbreed je horizon. Colourizon heeft met een bepaald uitzicht te maken maar er is geen geschreven regel waar dat naar toe is. Het ligt open voor eigen interpretatie, net als mijn muziek. Er is ook verschil tussen mijn muziek voor een podcast en muziek die ik draai in de club. Al heeft het wel allemaal dezelfde melodieuze tint.

MISSMILERA_14

Foto credits: Patrick Mordi

Waar zie je het liefst heen gaan in de toekomst?

Het liefst sta ik op het strand te draaien met goed weer dus Nederland is misschien geen optie haha. Ik zou Colourizon graag overal naar toe brengen zolang het past bij mijn visie. De locatie speelt hierbij een grote rol. Tot nu toe heeft Colourizon nog nooit in een club plaatsgevonden, maar een uitzicht creëren binnen vier muren dat is een uitdaging en vind ik echt heel vet!

Waarom De Marktkantine?

Mijn All Night Long avond van vorig jaar was een succes en dat smaakte naar meer. Ik vind het heel tof dat mijn eigen concept een nieuw thuis gevonden heeft. De Marktkantine leent zich hier heel mooi voor en ik vind het echt één van de vetste clubs van Amsterdam.

De balans tussen mannen en vrouwen in de dj scene. We hebben het er liever niet over maar het is iets wat we niet kunnen negeren. Jij bent een succesvolle vrouwelijke dj in scene die voornamelijk gedomineerd wordt door mannen. Hoe kijk jij hier tegenaan en waarom is dit zo denk je? Zie je verandering?

Het liefst ben ik inderdaad niet zo met dit onderwerp bezig want het interesseert me niet en ik heb er al helemaal geen ‘last’ van. Het is wel iets veranderd. Toen ik net begon was het voor mijn gevoel lastiger. De lat voor vrouwen lag hoog en ik voelde dat veel mensen over mijn schouder meekeken of ik überhaupt wel een plaat kon draaien. Tegenwoordig willen mensen graag een vrouw achter de draaitafels zien. Ik ben me hier nooit zo bewust van.. De kwaliteit is het allerbelangrijkste en of je dan man of vrouw bent, who cares ?! Er zijn weinig vrouwen aan de top, waarom dit zo is? Ik heb echt geen idee.. Ik ben ervan overtuigd dat alles en iedereen kan bereiken wat hij of zij wilt. Zolang je er maar vol voor gaat.

Voel je de behoefte om andere vrouwelijke dj’s te helpen/adviseren?

Je moet je passie achterna gaan, als je iets echt wilt dan kan alles. Ik zal altijd advies geven als ernaar gevraagd wordt. Maar andere vrouwen overhalen om te gaan dj’en is iets waar ik niet mee bezig ben. Dat moet iedereen zelf maar uitzoeken.

Jezelf uiten door middel van muziek is iets wat je goed onder controle hebt. Hoe zie jij de dansvloer als plek om je te uiten?

Als verschillende mensen in één ruimte samensmelten tot één persoon en er hetzelfde gevoel heerst.. dat is iets wat ik altijd graag wil bereiken met mijn sets. 

Het festivalseizoen is begonnen.. Favo?

DGTL! Ik heb er vanaf het eerste jaar mogen draaien en dat vind ik heel tof, ook om het festival zelf zo te zien groeien. Ik hou van de stijl en hoe het is opgezet en dit past ook super goed bij de locatie. Toen ik nog studeerde aan de kunstacademie kwam ik er graag, ik heb er veel foto’s gemaakt op de NSDM werf. Ik gebruikte de omgeving als inspiratie voor mode ontwerpen. Het hele festival klopt en dat maakt het sterk. Natuurlijk er zijn meer vette festival, maar mijn favoriet is DGTL. 

MISSMILERA_227

Foto credits: Patrick Mordi

Het meest gênante backstage moment wat je met ons kan delen?

Het is een keer gebeurt dat de muziek stopte tijdens mijn set terwijl ik heen en weer aan het rennen was naar de wc. Die break duurde wel erg lang dacht ik ?! Bleek dat de elektriciteit was uitgevallen.. dat was wel even schrikken. Ik kan niet draaien met het gevoel dat ik naar de wc moet. Dan ren ik door de club op mijn sokken ; )

Je trekt je schoenen uit tijdens het draaien?

Yes en dat is begonnen toen ik de eerste keer draaide voor Shoeless. Het voelt zoveel fijner en ook vrijer om je te bewegen zonder schoenen aan. Daarna ben ik dit altijd blijven doen..

Eerste track die bij je opkomt… ready.. go!

Oh shit… er zijn nu zoveel namen en titels en details die door m’n hoofd vliegen dat ik niet eens op iets kan komen haha!

Wat vind je ervan als mensen tijdens het draaien om een titel van de plaat vragen?

Tijdens het draaien vind ik het niet erg om de titel van een nummer te geven als er specifiek om gevraagd wordt. Tenzij mensen het echt voor de 5e keer vragen… maar ik deel muziek met liefde en ik zou dat andersom ook tof vinden!

Miss Melera staat samen met Henry Saiz aanstaande zaterdag op de eerste editie van Colourizon in De Marktkantine. Final release tickets zijn nu hier beschikbaar.