fbpx

Blog

Chicks on a mission – Ongewenste, maar ook onwetende, seksuele intimidatie

voorkom-ongewenst-gedrag

Daders van seksueel geweld en seksuele intimidatie worden vaak gezien als louche types die aan de onderkant van de sociale ladder staan, maar is dit wel waar?

Wat zeggen de statistieken over seksueel geweld, seksuele intimidatie en de plegers van deze feiten? Hoe denk je over constructies zoals genderongelijkheid en masculiniteit die (in)direct bijdragen aan seksueel geweld en seksuele intimidatie? En wat kun je doen om seksueel geweld en seksuele intimidatie tegen te gaan?

Deze vragen werden beantwoord in de workshop ‘Imagine’ waarbij seksuele intimidatie centraal werd gesteld. Belangrijk voor straks: de man/vrouw ratio was gelijk verdeeld.

Ik loop binnen in het hoofdkantoor van Absolut, het wodkamerk. Geen professionele Russen die met gemak een liter wodka opdrinken en nog probleemloos de paardendressuur kunnen winnen. Ook geen schimmige distilleerfabriek die je verwacht in de krochten van het NDSM-terrein. Nee, een strak marketingkantoor waarin verschillende kleurtjes de verschillende smaakjes van Absolut aangeven. De wodkagigant was een veilige omgeving voor het aankomende half uur.

Stop… Ga door

De eerste opdracht leek simpel: draai je aangewezen partner de rug toe en laat hem/haar naar je toe lopen. Wanneer degene te dicht bij je aura komt zei je ‘stop’ en op dat moment zette je partner nog één stap extra. Hierna deed je hetzelfde maar bleef je elkaar aankijken. Het idee van de oefening is dat je voor jezelf een beeld krijgt wanneer je in iemands aura staat.

De groepsdiscussie binnen de oefening

Chicks on a mission

Mijn partner was een iets kortere vrouw op hakken, diepe blauwe ogen en ik schat zo’n jaartje of 30. Het eerste deel van de oefening verliep zonder enige moeite, de tweede, echter, had toch een rare vibe. Het ding is dat wanneer iemand ‘stop’ zegt, je ook geneigd bent om te stoppen. Je moet dan nóg een extra stap zitten waardoor je praktisch in deze persoon staat. Daarna volgt een staredown in super persoonlijke ruimte (die ik overigens keihard heb verloren). Het voelt heel ongemakkelijk om eerst iemands grens over te gaan en daarna geforceerd op zo’n 20 cm een vreemdeling voor 30 sec aan te kijken. Dat doet toch iets met je. Probeer maar eens.

Ongewenste, maar ook onwetende, seksuele intimidatie

Het doel was wel direct duidelijk: je kunt ook, al is het heel miniem, iemand seksueel of fysiek intimideren zonder dat je dit zelf door hebt. Opvallend was dat overwegend vrouwen deze oefening als intimiderend beschouwden terwijl de mannen het niet zoveel leek te doen. Dit is een bevestiging van de cliché dat mannen vaak simpelweg niet weten waar de grens van een vrouw ligt. Ze gaan er niet expres overheen, ze weten het oprecht niet. Ik weet immers als semi-dronken bezoeker niet of ik in jouw space kom en vice versa. Ik heb ervan dat mijn belevingswereld niet per se aansluit bij die van een ander. Durf opzij te stappen, dan ben je pas een held. 

Lees volgende week verder! (3/3)

Geschreven door: Jesse Moes