fbpx

Blog

Anti-heldinnen van Händel op Tinder avontuur

Dorinda neemt vele personages aan uit opera’s van Händel op vijf verschillende avonden in februari 2018. Deze anti-heldinnen beleven tijdens deze opera goes comedy goes clubavond allerlei Tinder-avonturen in haar zoektocht naar ware liefde.

Leuk weetje 1: één van de avonden zal op 23 februari zijn, dit is de geboortedag van Händel.

Georg Friedrich Händel, een barok componist uit de 17de eeuw, staat bekend om zijn dramatische werken, waarvan wel 42 opera’s. In tegenstelling tot Bach, stamde hij niet uit een muzikale familie. Maar heeft dit in zijn eentje ruimschoots goed gemaakt door in totaal zo’n 2000 aria’s te hebben geschreven.

Leuk weetje 2: Händel werd geboren in hetzelfde jaar als Johann Sebastian Bach – 1685-

Omdat zijn vader niet zo’n fan was van Händels belangstelling voor muziek, oefende hij stiekem. Toen een hertog – een kind van nog maar 8 jaar oud – Händel hoorde spelen, kreeg hij door diens toedoen een muziekopleiding bij een organist in Halle, waar hij zelf in 1701 ook als organist aan de bak kwam.

Leuk weetje 3: Händel begon zijn carrière als Barbier, iemand die zich bezig houdt met het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren.

Via Hamburg, Rome en Hannover belandde Händel in 1712 in Londen bij een steenrijke graaf van maar 18 jaar oud. Hij kwam om in het werk in de jaren die volgde. In 1724 schreef hij zijn beroemdste opera’s – Giulio Cesare en Tamarlano. Drie jaar later werd Händel staatsburger van Engeland.

In 1950 reisde Händel voor de laatste keer af naar Duitsland.
Tijdens het schrijven van zijn laatste oratorium – Jephta – werd hij blind aan zijn linkeroog, en stopte hij met componeren. Twee jaar later was Händel volkomen blind, maar ondanks dat bleef hij orgel spelen en dirigeren.

Händel stierf op stille zaterdag – de dag na Goede Vrijdag – in 1759. Hij werd op 20 april van dat jaar onder grote belangstelling bijgezet in Westminster Abbey.

Leuk weetje 4: Veel werken verschenen tijdens zijn leven, soms zonder zijn goedkeuring – de zogenaamde roofdrukken – waarbij zijn naam werd misbruikt: dit pleit natuurlijk voor Händel’s grote populariteit.

Maak tijdens ‘Händel goes Tinder‘ op een frisse en nieuwe manier kennis met opera.