fbpx

Blog

Amsterdam is van de nacht

De nostalgisch aangelegde partygangers – ook wel bekend als de oude lullen – mijmeren nogal eens over die goeie ouwe tijd van het Amsterdamse nachtleven. Meestal worden deze herinneringen opgehaald met pikante anekdotes over de lange nachten in de iT en de RoXY of illegale raves waar de beste pillen, stroboscopen en keiharde acid je om de oren vlogen. Een nachtburgemeester bestond in die tijd niet; politiek en de nacht waren, nog, geen vrienden. Maar ook recentere gebeurtenissen uit het nachtelijke verleden van Mokum passeren nog veelvuldig de revue, zoals de 11 en Mazzo of de eerste Awakenings feestjes in de Gashouder.

hollywood01-gr

Toch ging de Amsterdamse nacht zeker niet alleen maar over rozengeur en maneschijn de afgelopen decennia. Zo fikte de RoXY bijvoorbeeld af – alhoewel sommigen dit juist als het perfecte einde van een tijdperk zagen – maar ook de jaren ’00 waren nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Dus zochten de nachtbrakers hun heil veelal in Rotterdam in die tijd, waar de Now & Wow furore maakte in die periode. En het eerste half jaar dat Trouw open was, moesten de deuren al om 03:00 sluiten!!!
Dit laatste feit is een grappige, aangezien een aantal jaar later het deze club was die de aller eerste 24-uurs vergunning kreeg toegewezen. En bij dat laatste heeft onze huidige nachtburgemeester Mirik Milan een flinke vinger in de pap gehad.

image_2083

Voor velen van ons is het normaal geworden dat je op sommige plekken het klokje rond kan dansen en sjansen, of dat er überhaupt een nachtburgemeester is, maar dat is dus zeker niet altijd aan de orde geweest. Na vier jaar trouwe dienst, is het tijd voor Milan om zijn stokje over te dragen en dit zal op zaterdag 24 februari in De Marktkantine gebeuren, wanneer er een nieuwe nachtburgemeester voor de komende twee jaar gekozen wordt. Aansluitend op de verkiezing zal in de hele stad voor de tweede keer de Nacht voor de Nacht plaatsvinden.

Waar het na de 24ste februari ook heen zal gaan met de Amsterdamse nacht, wij weten dat zij altijd van Amsterdam zal zijn.